Arjan Otte

gids Fort Buitensluis arjan otte

‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid!’ Ditmaal uit de keel van een gids op Fort Buitensluis. Sinds mei mag ik het gidsenteam versterken en bij deze zal ik me kort voorstellen. Mijn naam is Arjan Otte, docent geschiedenis op het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland, waar ik vooral de havo- en vwo-bovenbouw klassen historisch besef mag bijbrengen.

Voor, tijdens én na mijn studie geschiedenis in Leiden ben ik altijd wel met ‘het vak’ bezig geweest, als historisch onderzoeker voor een archeologisch onderzoeksbureau, auteur van school- en examenboeken, als docent en nu na jaren weer als gids. Eerder was ik dat al in het Gravensteen en Burgerweeshuis in Zierikzee en bij lustra van de Leidse Universiteit. Voor de studie heb ik destijds mijn Zeeuwse geboortedorp Bruinisse verlaten om na de Leidse jaren in Rotterdam te landen, inmiddels op het Wijnhaveneiland net achter de Boompjes met een geweldig uitzicht op de Maas. Samen met mijn vriendin kan ik als maritiem historicus genieten van al wat drijvend voorbij schuift en vanuit het zijraam kijk ik, om af te wisselen, naar de museumhaven van het Maritiem Museum.

Als de vrije tijd niet op gaat aan het lezen van (geschiedenis-)boeken, bezoekjes aan Ierland, Engeland of Schotland, grijp ik naar ‘the pipes’. Na jaren hoorn gespeeld te hebben, zocht ik een nieuwe muzikale uitdaging toen tijdens een etentje met collega’s ‘Highland Cathedral’ werd gespeeld op doedelzak. Te gaaf om niet te kijken of ik dat instrument ook aan kon. Het antwoord is uit de bijgevoegde foto af te leiden. Met veel plezier vertoon ik me met de Saint Andrews Pipeband op bruiloften, herdenkingen, veteranendagen, avondvierdaagses enzovoorts.
Ik kijk er naar uit om veel leuke rondleidingen te mogen doen en nog meer te ontdekken van het fort en haar bewoners en gebruikers uit het verleden.

René Nijhuis

gids Fort Buitensluis René Nijhuis

Even voorstellen:
Ik ben René Nijhuis, geboren en getogen Numansdorper (Takkenbos). Na 14 jaar in de horeca gewerkt te hebben, zocht ik iets met meer vrije tijd. Dit heb ik gevonden in het onderwijs.

Inmiddels ben ik alweer bijna 24 jaar werkzaam op een VMBO school in de Hoeksche Waard. Verder ben ik ook al 22 jaar lid van de vrijwillige brandweer in mijn woonplaats Klaaswaal.

Het Fort heeft mij altijd al aangetrokken. Ik ben er als 13 jarige ooit door de politie weggehaald, ik was er toen met een schoolmaatje naar toe gevaren met een “geleende” boot.

Vorig jaar zag ik iets over het Fort voorbij komen in de sociale media en ik ben toen Vriend van het Fort geworden. Na een aantal keren de vraag gezien te hebben dat er gidsen werden gezocht heb ik me aangemeld. Inmiddels heb ik de vuurdoop achter de rug en ben ik druk in de leer.
Ik hou van vertellen en uitleggen, wie weet zie ik u een keer bij een rondleiding.