Er is altijd wel wat te beleven op Fort Buitensluis. Maar dat de dag zo zou verlopen hadden we niet verwacht…

De vondst van een rookgranaat

Het begon er mee dat we op 12 mei een rookgranaat vonden op het Fort. De politie werd geïnformeerd en kwam kijken. Zij bekeek de situatie en constateerde dat de EOD gewaarschuwd moest worden. Veel haast had het niet. De EOD zou in de loop van de week langskomen om de rookgranaat op te halen. Tot de politie de vliegtuigbom (1000 ponder) opmerkte die op de leuning van de baileybrug lag. “Deze ligt er al een paar jaar”,  zei ik. De politieagent vond het maar niks. Hij vroeg of ik wist of er nog lading in de bom zat? Daar kon ik geen antwoord op geven.

EOD snel ter plekke

De politieagent stuurde een foto naar de EOD. Ineens werd er meer haast gemaakt. De EOD is gelijk in de vrachtwagen gesprongen en naar het fort gereden. De politieagent liep nog wat rond op het Fort. Toen hij in de vitrinekasten in het fortgebouw zelf keek, merkte hij op dat er voorwerpen lagen (2 raketten en 2 brisantgranaten) die daar niet thuishoorden. In plaats van 1 rookgranaat, lag er nu een hele verzameling voor de EOD klaar!

Explosief tot ontploffing gebracht

De EOD heeft de raket waar de staart naast ligt meegenomen naar een aangewezen locatie in Numansdorp om het explosief te laten springen. De vliegtuigbom en de rest zijn meegenomen naar de kazerne in Soest. Al met al weer een spannende dag op Fort Buitensluis.

Tot het volgende avontuur!
Beheerder Eric Leget