HUIDIG GEBRUIK

HUIDIG GEBRUIK FORT BUITENSLUIS

Het terrein en de opstallen van Fort Buitensluis zijn eigendom van de Staat der Nederlanden. Sinds januari 2015 wordt het fort beheerd door Stichting Fort Buitensluis. Door het toezicht van de stichting komen er geen ongenode gasten op het terrein en is er geen vandalisme of oneigenlijk gebruik van het fort. De gebouwen en het terrein blijven zo in originele staat en worden niet beschadigd. Het grondwater op het terrein is voor de opstallen een constante zorg. De stichting heeft pompen geplaatst in het fort en in de bijgebouwen, zodat de funderingen en vloeren niet door het water worden aangetast. Tevens is er nu een kachel in het fort, waardoor de ruimte bruikbaar is voor allerlei bijeenkomsten.

Om het beheer te kunnen bekostigen wordt het terrein geëxploiteerd door de Stichting Fort Buitensluis. De exploitatie bestaat uit het verhuren van campingplaatsen en ligplaatsen voor respectievelijk caravans van (oud-) militairen, campingcar passanten en watersporters. Daarnaast wordt een van de bunkers verhuurd aan de zendamateurs. Op afspraak kan bijvoorbeeld een trouwreportage gemaakt worden op deze spannende plek. Voor schoolklassen is het fort een aansprekende locatie.

De beheerder is o.a. bezig met het uitgraven van de stellingen. Onlangs vond hij nog een ondergrondse tunnel en bergplaatsen voor munitie uit de Tweede Wereldoorlog.

Bergplaatsen voor munitie uit de Tweede Wereldoorlog

Bergplaatsen voor munitie uit WO2

 

Veel mensen voelen de aantrekkingskracht van het fort. De geheimzinnigheid spreekt tot de verbeelding, mede omdat het fort nog nooit voor publiek toegankelijk was. Hier moet geschiedenis gemaakt zijn tijdens oorlogen, al vanaf de Franse bezetting eind achttiende eeuw. Ook tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlogen heeft het fort een rol gespeeld, getuige de bunkers uit die tijd.

In de loop van juni 2015 stelt de stichting het terrein open voor belangstellenden. De openstelling is op gezette tijden om de beheersbaarheid te waarborgen. Tijdens het seizoen van 1 april tot 1 oktober is het fort open op elke 2e en 4e woensdagmiddag van de maand van 14:00 tot 16:00 uur en op elke 3e zaterdag van de maand van 10:00 tot 16:00 uur. Op afspraak is een rondleiding mogelijk onder begeleiding van een gids voor groepen tot maximaal 12 personen. Tijdens de openstelling zijn koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar. Buiten deze openingstijden is het fort niet publiek toegankelijk.

De Stichting Fort Buitensluis heeft een wandelroute uitgezet langs de verschillende gebouwen. Bij de uitzichtpunten zijn zitbankjes geplaatst om even uit te rusten en van de mooie omgeving te genieten. Bij elke interessante plek wordt uitleg gegeven over wat je ziet. Uiteraard komt hierbij een stukje geschiedenis aan de orde, maar ook het schitterende uitzicht naar Willemstad en de Haringvlietbrug over het Hollandsch Diep.

Wandelroute

Wandelroute

 

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Veel watervogels en steltlopers kunnen rondom het fort worden gespot. Ook zijn er bijzondere planten te zien. Neem je verrekijker en je fototoestel mee!

Uitzicht over Hollandsch Diep

Uitzicht over Hollandsch Diep

 

Toegang tot het dak van het fort

Toegang tot het dak van het fort

 

 

MINISTERIE VAN DEFENSIE

Tot eind 2014 werd het fortterrein door het ministerie van Defensie gebruikt als oefenterrein voor politie en defensie en door de Stichting Vafamil.

120100 Tijgercompagnie 11e infanteriebataljon

In januari 2012 oefende de Tijgercompagnie van 11 Infanteriebataljon

 

Konvooi verbindingen

Konvooi verbindingen

 

Mobiele brigade voor Fort Buitensluis

Rode baretten voor Fort Buitensluis

 

 

 

 

 

 

 

 

STICHTING VAFAMIL

Tot eind 2014 stelde het ministerie van Defensie Fort Buitensluis ter beschikking aan de Stichting Vafamil (Vakantie Faciliteiten Militairen). De activiteiten van Vafamil bestonden uit het verlenen van faciliteiten op het vlak van vakantie en vrijetijdsbesteding in de vorm van kamperen en watersport aan Defensiepersoneel, veteranen en voormalig personeel en hun gezinsleden. Een en ander vond plaats op voormalige schietterreinen en forten van het ministerie van Defensie, waaronder Fort Buitensluis. Aangezien deze forten door het Ministerie worden afgestoten heeft Stichting Vafamil geen reden van bestaan meer. Stichting Vafamil is inmiddels opgeheven.

Camping Vafamil

 

DE ZENDAMATEURS

“In augustus 2008 kwamen wij als radioamateurs een veld-dag houden op “Fort Buitensluis” alwaar we in een leuke omgeving terecht kwamen en het ons in ieder geval het proberen waard leek om te vragen of er geen plekje was voor een groepje radioamateurs om in een bunker een radiokamer te maken en vandaar uit de gehele wereld te bestrijken tijdens wedstrijden en speciale gelegenheden. Er was wel een plekje, de huidige bunker die we nu gebruiken vol rommel en 30 centimeter water verder niks. Geen licht, ventilatie kortom genoeg te doen dus.

Begin 2009 zijn we begonnen met leegruimen en droog maken van de bunker. Na een paar weken werden de eerste verlichtingsarmaturen naar binnen gebracht en aangesloten. Ook kwam er een mast op de bunker te staan waar een antenne in ging zodat het radiosignaal buiten de bunker verspreid werd. In een van de gewelven werden hokjes gemaakt zodat ieder van ons groepje een plekje heeft om tijdens een wedstrijd bezig te zijn met zijn gedeelte van de radiohobby. In het tweede gewelf hebben we een “recreatieruimte” gemaakt om tijdens onze aanwezigheid te kunnen eten en drinken e.d. In de loop van de afgelopen jaren hebben we dit verder verbeterd en uitgebreid. Zo is de ventilatie weer hersteld en hebben we verwarming aangebracht om de luchtvochtigheid binnen de perken te houden.

Zendamateur

Een zendamateur bezig met zijn hobby in een van de bunkers van Fort Buitensluis

Nu, na ruim 6 jaar en veel arbeid, is er veel vooruitgang geboekt in de conditie van de bunker en kunnen we tussen het onderhoud door “Fort Buitensluis” ook op radiogebied flink op de kaart zetten. Want met de huidige antennes bestrijken we nagenoeg de gehele wereld met welke vorm van de radiohobby dan ook. We proberen dit door met veel wereldwijde wedstrijden mee te doen, wat aardig lukt gezien de goed gevulde “Wall of Fame“ met wereldwijde certificaten, bekers  en vaantjes.  Ons uitgangspunt als radioamateurs op “Fort Buitensluis” is dan ook zoveel mogelijk bereiken voor zo min mogelijk kosten. Dit houdt dus ook in experimenteren met diverse antennes en opstellingen.” Klik hier voor meer informatie over de zendamateurs van ContestGroup 1884.

Zendamateurs 1

 

OVERIGE ACTIVITEITEN

Op afspraak kan het fort worden gebruikt voor bijvoorbeeld een trouwreportage of kan een schoolklas rondgeleid worden. Ook anderen maken af en toe gebruik van het fortterrein, bijvoorbeeld:

Bruidsreportage-M&W1

Bruidsreportage

Bruidsreportage-M&W2

Bruidsreportage

landroverclub op fort

Landroverclub op Fort Buitensluis