Hoi ik ben Caroline van Wijngaarden. Veel mensen kennen mij als schipper van veerdienst Anna. Afgelopen zomer was het het vierde seizoen dat ik eigenaar ben van deze leuke veerdienst tussen Numansdorp en Willemstad. 4 Jaar geleden verkocht ik mijn huis, zodat ik de veerdienst en nog een boot, een klassieke bakdekker-salonboot, kon kopen. Toevallig heet deze boot ook Anna. Nu, 4 jaar later heb ik er nog een boot bijgekocht, een klassieke bakdekker-sloep, Kaatje, waar we rondvaarten met thema’s mee gaan organiseren. Onze nieuwe naam is De Fiere Scheepsmeid, daar vindt u ons verhaal en wat wij doen in Dordrecht.

Zoektocht naar het vrije leven

Het vrije leven dat ik in Nederland heb gecreëerd, komt voort uit het zoeken naar een ander leven dan wat men normaal vindt. Ik werd de onderwijskant opgestuurd om maar voor zekerheid te gaan, maar dat was mijn ding niet. Ik wilde eigenlijk een ambacht leren toen ik van de middelbare school af kwam. Het werd, naast het lesgeven, een hele zoektocht en zo heb ik veel opleidingen gedaan (meubelmaken, fotografie, zeevaartschool) en ging tussendoor vaak op reis, met name zeezeilreizen. Ik ben op de mooiste en veel, bijna onbereikbare, plekken van de wereld geweest. Maar steeds als ik terug kwam kon ik mijn draai in Nederland weer niet goed vinden. Tot ik bij Fort Buitensluis terecht kwam en erachter kwam dat je ook in Nederland een vrijbuitersbestaan en buitenleven kan creëren. En zo ben ik stap voor stap het roer om gaan gooien. Het onderwijs heb ik nu echt vaarwel gezegd en nu richt ik me, samen met mijn vriend, volledig op mijn boten en op het maken van mooie producten met tweedehands materialen (via Jutter Design). Zo komt het ambacht toch ook nog in mijn leven terug.

Leuk om te weten

Vanaf 9 november zijn wij een aantal keren te zien in het programma Typisch Dordt, op NPO 2 (nog te zien via Uitzending gemist)

Caroline van Wijngaarden
Vrijwilliger communicatieteam Stichting Fort Buitensluis

Caroline van Wijngaarden