Fort Buitensluis zoekt extra vrijwilligers voor het geven van rondleidingen. Ga je graag met mensen om? Heb je interesse in geschiedenis? Meld je dan aan als gids! Onze gids Sjaak Post vertelt hieronder waarom je dit zou moeten doen.

“In 2019 ben ik begonnen als gids bij Fort Buitensluis als voorbereiding op het moment van pensionering. Ik zal vertellen waarom dit zo leuk is.

Fort Buitensluis is een heel bijzondere locatie. De geschiedenis gaat terug tot 1793 en de tijd van de Fransen en Spanjaarden. Het Fort zelf is meer dan 200 jaar verboden gebied geweest voor de gewone burgers. Eindelijk kunnen we sinds 2015 de bezoekers vertellen over de rijke historie van het Fort en de andere gebouwen. Hier is veel over te vertellen zoals:

  • Waarom werd het een bomvrije kazerne genoemd?
  • Waar is het gat van de majoor?
  • De toegang tot het Fort begint met de Baileybrug. Waarom was die brug zo succesvol in de Tweede Wereldoorlog.
  • Op het terrein van het Fort zijn schuilplaatsen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Hoe kan dat? En waarom zien ze er verschillend uit?
  • Waarom zijn de kruitmagazijnen zo vormgegeven zoals je nu kunt zien?
  • En de munitieopslagplaatsen hebben bijzondere teksten op de muur. Wie hebben die daar achter gelaten en waarom?

Het is heel leuk om de bezoekers mee te nemen op een rondleiding van 45-60 minuten en deze plaatsen te tonen en er over te vertellen. Met name op zaterdag en zondag ontvangen we veel bezoekers.

Ook de toekomstplannen met horeca en het huidige dakterras met een fenomenaal uitzicht over het Hollandsch Diep zijn prachtig. Saai wordt het niet meer.

We hebben een leuke groep vrijwilligers en de sfeer is relaxed. Wel altijd gastvrij naar de bezoekers.
Ben je enthousiast? Laat dat dan weten. Hopelijk zien we elkaar in de toekomst en kan ik jullie inwerken.”

Sjaak Post – Gids Fort Buitensluis

Gidsen gezocht Fort Buitensluis